За да липсват лекарства причините са най-различни - външните, свързани с COVID-19

...
За да липсват лекарства причините са най-различни - външните, свързани с COVID-19
Коментари Харесай

Бивш здравен министър: 800% са нараснали разкодите на НЗОК за лекарствата на онкоболните

За да липсват лекарства причините са най-различни - външните, свързани с COVID-19 и спиране на доставките, неналичието на първични материали, евакуиране по финансови аргументи от пазари, обири, законен и незаконен износ, сподели пред bTV някогашният здравен министър доктор Стефан Константинов.

Според него има една голяма особеност с фармацевтичния бранш.

" Ние сме най-бедната страна в Европа, а плащаме най-вече пари за медикаменти – 759 $ на глава на популацията. Това ни подрежда във водещите позиции, зад нас са Австрия, Испания, всички скандинавски страни. Разходите за медикаменти в НЗОК порастват стремглаво. За 10-годишен интервал има 316% нарастване, а инфлацията за този интервал е 37%. За онколекарствата е 800% растежа по каса “, безапелационен е той.

По думите му голямата част, която хората доплащат 66% са за медикаменти.

" Има нещо сбъркано. Имаме ли във фармацевтичния бранш незаконни практики? Да, оказаха се медикаменти, които са изписани по Здравна каса за онкоболни и бяха засечени в други страни. Лекарства, които е трябвало да се създадат на онкоболни не са им давани, касата ги е платила, а те са препродадени “, сподели Константинов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР